Потърси почивка в Турция:

Моля, изберете възраст на децата

Турция

Разположена на два континента в южната част на Балканския полуостров и крайната северозападна част на Азия, страната често е наричана „мост между Европа и Азия“. Разположена на 3 морета – Черно море, Егейско море и Средиземно море, общата дължина на турската брегова линия е около 5800 километра. Със своите исторически и културни забележителности, Турция е целогодишна туристическа дестинация с много възможности за морски туризъм.

Най-предпочитаните ваканционни региони са Турската ривиера, която обединява двата туристически центъра Анталия и Мугла – Бодрум и Мармарис. Тези живописни места за почивка съчетават богатото културно-историческо и археологическо наследство с дълги пясъчни плажове, уединени тюркоазени заливи и възможности за практикуване на различни спортове и активно използване на свободното време. Кападокия, намираща се в Югозападната част на Турция не случайно е под егидата на Юнеско. В местността има древни подземни градове, разположени “на етажи” на дълбочина от 10 до 80 метра под повърхността и представляващи плетеница от пещери и тунели. Градовете са имали обитатели още преди повече от 2500 години. Обитаемите и днес скални “апартаменти”, разположени директно в скалните пещери, предлагат на туристите необикновен и незабравим престой.

Едни от най-известните забележителности в Турция са Истанбул със Синята джамия – първата в света с 6 минарета, известната църква-музей Св. София, двата султански двореца, Капалъ чарши и турският дисниленд Татилия. В различни части на Кападокия са разположени стотици древни скални християнски църкви, в някои от които има запазени древни стенописи. Водопадите Дюден близо до Анталия са интересни и впечатляващи и заслужават да бъдат посетени.

Най-подходящото време за почивка в Турция са месеците от май до октомври. Климатът във вътрешността на Турция и най-посещаваните турски курорти е доста различен. В района на Истанбул климатът е умерен, със средна температура през зимата около 5 градуса и около 28 градуса през лятото. В района на най-големите и известни турски курорти той е типично средиземноморски със средни температури около 10 градуса през зимата и около и над 30 градуса през лятото.

Часова разлика с България: 0 часа

Визов режим: необходим е задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на влизане.

Оптимално време за пътуване:

Coming soon!!!

Температури:

26°C

21°C